Minden nap elektronikus nyomok tömkelegét hagyjuk magunk után. Aki képes összegyűjteni és kombinálni ezeket az adatokat, annak megvan az esélye arra, hogy a lehető leggyorsabban dekódolni tudja az összefüggéseket.

preview_6.jpg

Képesek lehetnek a hitelkártya társaságok, ügyfeleik tranzakciói által előre jelezni, kinél áll a küszöbön párkapcsolati válság? Lehetséges, egy az internetre csatlakoztatott elektronikus fogkefe szájhigiéniával kapcsolatos adatainak közvetlen továbbítása a fogorvos felé, ezzel előre jelezve a fogszuvasodás kialakulásának időpontját?

Ezek a példák első ránézésre kicsit furcsán hangozhatnak, de a nyilvántartások, algoritmusok, viselkedési preferenciák kombinálásával egyszerű feltérképezni az összefüggéseket. A döntéshozók számára a feladat nem egyszerű. Hallgassanak a bitek-bájtokra vagy inkább saját ösztöneikre, tapasztalataikra és intuícióikra. Egy biztos. Olyan világban élünk, ahol a döntéshozatali folyamatokat egyre inkább befolyásolják a gépek által összegyűjtött információk.

Világunk jelenleg egy digitális szerkezeti változás közepén áll. A web-alapú technológiák relevanciája folyamatosan nő, minden ágazatban.

A Big Data nem csak IT hanem a jövőkutatás és prognosztizálás tökéletes segédeszköze.

Vegyünk egy példát:

Adott egy marék kukorica. Dobjuk egy serpenyőbe kevés olajjal és rakjuk a gáztűzhelyre. Akik mellette állnak, mind azt kérdezik, mikor fog a kukorica kipattogni. Az optimisták általában csalódottá válnak, ha egy percen belül nem történik semmi. A pesszimisták megerősítést nyernek, és feladják, mert úgy vélik: rossz az olaj, a kukorica, és a körülmények is. A Big Data szakértő megpróbálja megérteni a körülményeket és gyorsan megkeresi az ide vonatkozó összes anyagot. Az elárulja számára, hogy az olaj hője behatol a kukorica magjába a csírához amely még tartalmaz egy kevéske vizet és felmelegíti azt. A víz gőzzé válik négyszeresen nagyobb nyomást generálva mint egy autógumiban. A folyamat vége egy polisztirolhabszerű szerkezet, amelyet pattogatott kukoricának hívunk és 163-168 Celsius fokon képződik. Ha van egy hőmérő a kéznél, akkor elég jól el lehet találni, mikor durran az első kukorica.

Ez a "Big Data"!

Összefüggések feltérképezése és megértése, hogy gazdaságilag a lehető legjobb megoldást válasszuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegsiker.blog.hu/api/trackback/id/tr38405130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása