Cégsiker 2015.06.17. 10:18

BI kora

Digitális világban élünk, mindennapjaink egyre inkább a digitális információkon alapuló döntéshozatalhoz kapcsolódnak. Interneten keresztül értesülünk a hírekről, monitorokon követjük nyomon az időjárást, és vásárlásokat is a weben bonyolítunk le.

2014-ben az online vásárlók aránya elérte Magyarországon a rendszeresen internetezők 75%-át. (Forrás: Sg.hu)

startup-593324_1280.jpg
Ahogy a hétköznapi választásainkat a minket körülvevő technika befolyásolja, támogatja, úgy növekszi az adatok mennyisége, melyek tetteinket befolyásolják. Így a nyomás, hogy a kívánt, hasznos információkat kiszűrjük ezekből az adatokból is nő. Az új kihívások, mint az internet nyújtotta adatbőség, a dinamikusan változó környezet, mind megnehezítik a megalapozott döntéshozatalt.

A Science magazinban 2011-ben publikált cikk szerint az emberiség akkora adatmennyiséget sugároz naponta, mintha a Föld minden egyes lakójára 174 napilapnyi információ jutna. A kutatók becslése alapján 2002 és 2007 között 295 exabyte digitális adatot halmozódott fel –mindezt CD lemezre írnánk, az abból épített oszlop a Holdig érne. (Forrás: Kreatív)

Tehát megállapítható, hogy az üzleti intelligencia (business intelligence) a kulcsa a produktív adatelemzési folyamatoknak. Segítségével a döntéshozatal gyorsabbá és hatékonyabbá válik a vállalati -, az üzleti vezetők és más végfelhasználók számára. Mivel a BI magában foglal minden olyan eszközt, alkalmazást és módszert, amelyekkel a szervezetek a számukra fontos adatokat gyűjthetnek a belső és külső forrásokból, azokból elemzéseket készíthetnek, majd a lekérdezéseken keresztül az analitikai eredményeket elérhetővé tehetik a vállalati döntéshozók, valamint az operatív dolgozók részére.

Végső soron a BI rendszerek azáltal, hogy biztosítsák az belső üzleti folyamatok optimalizálást, hozzájárulnak ahhoz, hogy ne vesszünk el az adatrengetegben, eredményesen kövessük az aktuális piaci trendeket, megoldjuk az előttünk álló problémákat, végső soron versenyelőnyhöz jussunk az üzleti riválisokkal szemben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegsiker.blog.hu/api/trackback/id/tr477550838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása