Az e-learning fogalmával már mindenki találkozhatott – akár futólag, akár jobban megismerkedve –, hallomásból vagy annak használatával. Mivel a termelékenység és hatékonyság, a versenyképesség kialakítása és megtartása, az innováció növelése a folyamatos tanuláson és információszerzésen alapul, így az „up-to-date” szakmai tudás ma már elengedhetetlen feltétellé vált.

 

Mit is jelent az e-learning?!

Tág értelemben olyan tanulási formát takar, amely valamilyen eszköz által támogatott, egyéni igényekre szabott, és nem igényel folyamatos oktatói jelenlétet. A tág értelemben vett tanulók a maguk ideje és kapacitása szerint sajátíthatják el a számukra hozzáférhető tananyagokat.

A segédeszközök által, de alapvetően önállóan végezhető tanulás ősatyja Agostino Ramelli tervezőmérnök 1588-ban megjelent felolvasógépe. A mai értelemben használt e-learning kialakulása azonban az 1990-es évek közepére tehető, mely olyannyira összefonódott az Internet-használattal, hogy sokan Web alapú tanulásként tartják számon. 

 

Az e-learning előnyei

Az információs segédeszközöknek köszönhetően az e-learning egyik legnagyobb előnye annak rugalmasságában rejlik. Helytől és időtől függetlenül az egyén tempójára fókuszál. Szervezeti szinten a költséghatékonyság az egyik fő pozitívuma, hiszen az egyszeri beruházásokkal kifejlesztett tananyag a vállalat egész dolgozói gárdája számára garantálja ugyanazon tananyag elsajátítását oktató jelenléte (költsége) nélkül, az oktatás igény szerinti (ingyenes) megismételhetőségével.

 

Milyen a jó e-learning?

Egy e-learning tananyag élményt nyújt, segítve a tanultak elmélyítését – köszönhetően az interaktivitás követelményének. Az elsajátítandó tananyag egyedisége fokozhatja az ismeretek hatékony beépülését. Az interaktivitásnak köszönhetően tehetők fel ismétlőkérdések, feladatok készíthetőek, a tartalom pedig akár történetbe is ágyazható.

A tanulók személyre szabott visszajelzése rendkívül fontos, a motiváció fő mozgatórugója. Az elektronikus oktatás egyik fő célja, hogy a tanulási folyamat és eredmények nyomon követhetőek legyenek. A szabványok biztosítják a visszakereshetőséget: a tanuló a tananyag hány százalékát végezte el, hány pontot ért el a teszteken, milyen hivatkozásokat nyitott meg a tananyagon keresztül, melyik csatolmányt olvasta el, hány percet töltött a tanulással, melyik kérdésre válaszolt.

 

Típusai

  1. Egyirányú információszerzés: internet hozzáférés nélküli, a szükséges információ bármely informatikai adathordozón (CD, DVD, hangkazetta stb.) elérhető. Előnye a rugalmasságában rejlik, hiszen nem igényel internet hozzáférést, így bármely adathordozó rendelkezésre állásra esetén elérhető. Hátránya, hogy semmiféle visszacsatolásra, kommunikációra nem ad lehetőséget.

  2. Személyes kapcsolat nélküli, de kommunikációt lehetővé tevő: Lehetőség van az oktató és a többi felhasználó közötti interakcióra e-maileken és virtuális osztálytermeken, chat szobákon keresztül. Jól alkalmazható olyan esetekben, ahol fontos a visszacsatolás és párbeszéd a résztvevő felek között. Jól használható az Európai Unió tagállamai között, egy új szervezeti egység létrehozásakor, lehetővé téve az egység dolgozóinak betanításait.

  3. Személyes kapcsolaton alapuló: A hagyományos tanár-diák kapcsolat kiegészítése számítógépes tanulással. Lehetőség van az egyéni idő beosztására a tananyagok elsajátításakor, ugyanakkor lehetővé teszi az időnkénti konzultációt a téma szakértőjével. A tananyag félreértésének mértéke csökkenthető a személyes találkozók alkalmával, a felmerülendő kérdések megvitatásával.

 

E-learning kritikája

Az elektronikus oktatás fő hátránya annak személyes kommunikációs hiánya. Az együttes interakció, tapasztalatszerzés hiánya, a tanulók izolációja kirekeszti a szociális aktivitást, a jóleső versenyzés izgalmát. Valamint egy adott téma szakértőjének magával ragadó szenvedélye sem csábít további elmerülésben a témát illetően.

 

Forrás:

ARTudasmenedzsment, E-learning blog
HR Blog

A bejegyzés trackback címe:

https://cegsiker.blog.hu/api/trackback/id/tr8613899592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása