Az üzleti világban a versenytársakkal szembeni előny létfontosságú. A riválisok feletti versenyelőny megteremtéséhez jól átgondolt, megalapozott döntések szükségesek. Ezen döntések meghozatalában az adatelemzés mint módszer egyre inkább elterjedt, mely a vállalat egészének összehangolt munkáját jelenti az információs és kommunikációs technológiák igénybevételével, komplexebb üzleti megoldások bevezetésével.

grid-725262_1280.jpg

Az üzleti intelligencia új generációjának megjelenését jósolja a Gartner piackutatócég. Indoklásul megnevezve az adatok összefüggéseinek feltárásáért kialakuló egyre növekvő igényt.

Tableau Software tanulmánya nyomán 2015 legfontosabb üzleti intelligencia trendjei a következőek:

 

  Átalakuló adatkormányzás:
Az önkiszolgáló elemzések világában a vállalati adatok elzárása vagy a feldolgozások tiltása már nem alkalmazható. A szem előtt tartott kérdések: az üzleti mérlegelés és döntés során használt adatok naprakészsége, a különböző részlegek együttműködése, valamint a biztonsági kérdések jogi követelményei.

Az adathasználati stratégia kialakításához kulcsfontosságú kérdések:


  csapat: feladata a meglévő adathalmaz áttekintése, majd egy hatékony önkiszolgáló rendszer kialakítása. Az informatikusok és vezetők összehangolt munkájáról van szó, hiszen a különböző igények egy rendszerbe irányítása elengedhetetlen egy jól működő, minden igényt kielégítő rendszer kialakításához. Valamint a folyamat alkalmas új adatforrások megtalálására is.
  adatminőség: a kialakított rendszernek képesnek kell lennie a felhasználókat friss és pontos megosztott adatokhoz irányítani.
  adatbiztonság: az adatok osztályozása és a hozzáférési szintek besorolása segít megőrizni az érzékeny információk védelmét.
   jelentés: egyértelmű útmutató készítése, mely tartalmazza az adatokhoz való hozzáférés módját.


   Közösségi intelligencia:
  A közösségi szolgáltatások adatainak mélyreható elemzése a vállalatok számára létfontosságú, hiszen az ebből nyert adatok képesek megmutatni a célközönség érdeklődési területének tendenciáit, irányait. A szervezetek naprakész információval rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy a vásárlóik miről beszélgetnek, mikor kezd egy termék vagy téma népszerűvé válni. A termékekre, kampányokra vonatkozó visszajelzések, bejegyzések, reakciók (melyek mind rögzítettek) hatalmas adattömeget képeznek, melyek elemzése elvezet az aktuális trendek és viselkedések megértéséhez.


   Egyszerű, letisztult használat:
 Az elmúlt évtized során alkalmazott innováció miatt az adattárolás és –felhasználás, valamint felügyelet folyamata átláthatatlanná vált. Így a későbbiekben az egyszerű felhasználói felület fog terjedésnek indulni, melynek egyik megvalósítása az adatvizualizáció. Ezen módszer segítségre lesz az önkiszolgáló elemzések és megosztások elvégzésében, a működési, tervezési és pénzügyi információkhoz való hozzájutás megoldásában. A szükséges információk megléte a működési hatékonyság növelését eredményezheti.

  Széles körben használt felhőelemzés:
 Míg korábban az adathasználat csak a felhőalapú adatokra korlátozódott, az utóbbi években megjelent a helyszínen, adathordozókon tárolt információk elemzése is. Ettől az évtől kezdve a vállalatok akkor választják majd a felhő alapú hozzáférést, ha azt az üzleti alkalmazás kifejezetten megkívánja.


  Interaktív adatok terjedése:
 A technikának köszönhetően az információk eléggé interaktívak ahhoz, hogy bármely szituációban képesek legyenek beszélgetésre ösztönözni, arról érdemben eltársalogni. Az információ analizálása lehetővé teszi új perspektívák, látásmódok megfogalmazását a hallgatóság részére.


  Vizuális információk elterjedése:
 Az online hírszolgáltatások felismerték a vizualitás egyre terjedő fontosságát, így az adatelemző diagramok, grafikonok kora szárnyal. Az összefüggéseket szemléltető táblázatok, grafikonok segítenek az információk jobb megértésében.


  Technikai eszközök a zsebben:
 A mobil elemzőalkalmazások kiváltképp alkalmasak arra, hogy az információkhoz való hozzáférés akkor is elérhető legyen, ha a felhasználó nem ül az íróasztal mellett. Az elemzések elvégzése gyors, valós idejű adatokkal látják el az irodától távol lévőket.

 

Ezen előrejelzések is megmutatják az új, korszerűbb eszközök, rendszerek használatának fontosságát, melynek figyelmen kívül hagyása a versenytársakkal szembeni háttérbe szorulást eredményezheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegsiker.blog.hu/api/trackback/id/tr17533452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása